Vakantie

Wij maken een rondreis door Sicilië en Calabrië. Als reisverslag plaats ik elke dag een foto.

dag 1

Op de eerste dag zijn we na een flinke vertraging als gevolg van vakbondacties bij het luchthavenpersoneel in Italië en een onderbezetting bij het autoverhuurbedrijf, aangekomen in Taormina met een mooi uitzicht op het Isola Bella.

dag 2

Een blik in het Griekse Theater in Taormina waar G-7-hotemetoten zich eergister presenteerden. Vandaag lopen er weer normale mensen.

dag3

i bronzi di Riace

Deze bronzen beelden werden circa 450 voor Christus vervaardigd in Griekenland en vervolgens verscheept naar Italië, maar als gevolg van een scheepsramp kwamen ze niet over en verdwenen naar de bodem van de zee. In 1972 dacht een sportduiker voor de kust van Riace de slachtoffers van een maffia-afrekening te vinden. De verrassing was groot toen deze beelden boven kwamen. Ze staan nu goed beschermd in het Archeologisch Museum in Reggio di Calabria.

dag 4

Na een steile klim in Gerace is een glaasje bier bij de beste ijssalon  van Calabrië, Rinaldis, op zijn plaats.

dag 5

De kathedraal van Gerace. Deze stad met momenteel 3000 inwoners had ooit 124 kerken. Hiervan zijn er nu nog 17 over. Deze kathedraal werd in 1045 ingeweid en is de grootste van Calabrië.

dag 6

Ons privé-zwembad bij onze villa Borgo Piazza in Squillace, heerlijk!

dag 7

In de elfde eeuw besloot de Noorman Roger I een kerk, de Santa Maria della Roccelletta,  te laten bouwen. Als materiaal gebruikte hij ondermeer de ruïnes van de daargelegen antieke Griekse stad Skylletion en de door de Romeinen op dezelfde plek in 124 v. Chr. opgerichte kolonie Minervia Scolacium. De kerk werd nooit afgebouwd.

dag 8

Hedendaagse kunst bij het kasteel van Santa Severina.  De geschiedenis van het kasteel gaat terug tot de achtste eeuw. Het werd gebouwd, verwoest, herbouwd en bewoond door Bizantijnen, Noormannen, Zwaben en Aragonezen. Vervolgens kwam het in gravelijk bezit van ondermeer de Italiaanse families Carafa, Ruffo, Sculco en Grutther.  In 1998 werd het kasteel gerestaureerd.

dag 9

Lekkere kersen eten aan het Ampolinomeer, een stuwmeer in het Parco Nazionele della Sila.

dag 10

Cosenza. Vandaag hebben we vast de was gedaan, zodat we straks alles weer schoon mee terug kunnen nemen. Handig toch……….hoewel, we hebben ook nog even geshopt.

dag 11

Pizzo. Een beeld van de beeldhouwer Pietro Bernini in de kerk Matrice di San Giorgio in Pizzo. Pietro Bernini  is de vader van Gian Lorenzo Bernini, bekend  van de Fontana dei Quattro Fiumi op het Piazza Novano en de Trevifontein in Rome.

Il Santuario di Santa Maria dell’Isola in Tropea. De kust hier wordt Costa degli Dei (kust van de Goden) genoemd vanwege haar veelkleurige vormen met lange witte stranden en prachtige rotsen met kleine groeven die alleen te voet of per boot te bereiken zijn.

dag 12

Een eruptie van de vulkaan op het eiland Stromboli, by night.

dag 13

Scilla.  Vandaag vieren we ons 10-jarig jubileum met een diner aan zee, met  uitzicht op het kasteel en de haven van Scilla.

dag 14

In de haven van Scilla. Een vissersboot om zwaardvissen te vangen. Boven in het kraaiennest zitten twee mannen die de zee afzoeken. Vooraan de boeg zit een lange loopplank, van waaraf de zwaardvissen worden geharpoeneerd. Vervolgens worden de zwaardvissen uitgeput voordat ze aan boord kunnen worden gehaald. De vissen zijn 2 tot 4 meter lang en zijn bijzonder sterk.

dag 15

Een koffiestop in een Autogrill onderweg naar Acireale, terug op Sicilië.

dag 16

Een dagje Alcantarakloof. Het ontstaan van deze kloof wordt toegeschreven aan een vulkaanuitbarsting van een zijkrater van de Etna in circa 2400 voor Christus. Door de uitbarsting werd het dal waar de rivier de Alcantara loopt bedolven onder een laag lava. Een aardverschuiving als gevolg van het afkoelen van de hete lava (1200 graden C) zorgde er vervolgens voor dat de lava werd gespleten en de kloof ontstond, 500 meter lang, 70 meter diep en maximaal  5 meter breed. Het stromende water van de Alcantara heeft de kloof daarna geërodeerd  in de huidige grillige vorm.

dag 17 en 18

De laatste 2 dagen brengen we door in Catania, door de sicilianen cynisch het Milaan van het zuiden genoemd. De stad werd in het verleden vaak getroffen door aardbevingen en lavastromen  van de Etna.  Na de ramp van 1693 werd de stad op monumentale wijze herbouwd onder leiding van de architect Giovanni Battista Vaccarini. Het centrum wordt gevormd door het domplein met daarop de fontein met de olifant ‘U Liotru’, als symbool van de stad.

Voor een foto met de zelfontspanner moet je wel opschieten.

In Catania is een tentoonstelling  van onze Nederlandse kunstenaar Escher. Geweldig, wat die man aan mooie dingen heeft gemaakt. Een erg mooie tentoonstelling,  we hebben zelden zoveel tijd doorgebracht op een expositie.

 

 

nuttige adressen:

Taormina:  Jonic Hotel Mazzarò 

Reggio di Calabria:  Il Giardino di Ausonia

Reggio di Calabria:  Museo Archiologico Nazionale, i Bronzi di Riace

Gerace:  Locanda Il Cappero

Borgia:  Contrada Piazza

Borgia:   Il Parco Archeologico di Scolacium

Santa Severina:  Il Querceto

Cosenza:  B & B Cosenza

Tropea:  Villa d’Aquino

Scilla:  La Locandiera

Acireale:  San Biagio

Motta Camastra:  Alcantarakloof

Catania:  Liberty 900

Catania:  Castello Ursino, Ultimo Sicilia, Escher